maandag 25 januari 2010

Amerikaanse militaire interventie in Haïti




Aardbeving of niet, de cruiseschepen van de Amerikaanse rederij Royal Caribbean Cruises blijven aanmeren in Haïti. Hoewel enkele tientallen kilometers verder miljoenen mensen in nood verkeren, hebben de meeste passagiers er geen moeite mee om zorgeloos van het strand te genieten.

Met de Amerikaanse "surge" in Haïti zullen naar verwachting zo'n 20.000 troepen op het land en op schepen offshore geparkeerd worden, een Amerikaanse functionaris heeft ook bevestigd dat Washington zich voorbereid op een langdurige bezetting van de verarmde en door een aardbeving verwoeste Caribische natie.

De Amerikaanse militaire interventie in Haïti na de aardbeving van januari 2010 is strafbaar, zowel in vorm als inhoudelijk. Vermomd als een humanitaire reddingsoperatie, is haar voornaamste doel de opbouw van de nodige vuurkracht om de massa’s te terroriseren tot aanvaarding van een schokkend gebrek aan behandeling zonder protest. Zelfs onder haar eigen voorwaarden, beschikt de Amerikaanse bezetting van Haïti niet over de mogelijkheden om de gewonde Haïtianen te behandelen

De reddingsinspanningen in Haïti zijn gegijzeld door een Amerikaanse nationale defensiestrategie die geheel ongevoelig is voor de brede sympathie voor de slachtoffers van de aardbeving. De militaire tussenkomst biedt geen antwoord op wat nodig is voor de massa’s van Haïti of gelijk welk ander land, inclusief de VS zelf. De internationale media lijken geen probleem te hebben met het feit dat het Amerikaanse leger beslist hoe alles verloopt in Haïti.

Haïtianen zijn gewaarschuwd dat als ze naar de VS proberen te vluchten, ze onverwijld zullen worden teruggebracht naar Haïti.

Het is voldoende dat een politieagent of een militair “denkt” dat iemand steelt om hem dood te schieten.
Tussen 1915 en 1934 werd Haïti bezet door de Verenigde Staten ter bescherming van de Amerikaanse economische belangen in het land.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten