donderdag 5 mei 2011

Private huurlingen





De oorlog tegen en bezetting van Irak hebben tienduizenden mensenlevens gekost en de trotse Arabische natie virtueel vernietigd, maar de private US veiligheidsbedrijven –huurlingen die allerlei militaire en beveiligingstaken uitvoeren voor het leger– hoor je niet klagen. Volgens het magazine Newsweek spendeerde het Pentagon in Irak van 2003 tot 2007 niet minder dan tien miljard euro aan huurlingenopdrachten.

Momenteel zijn er in Afghanistan 121.000 Amerikaanse aannemers en 68.000 Amerikaanse manschappen. Als gevolg van de komende toename worden nog eens 30.000 soldaten en 56.000 aannemers verwacht.

Een leger eruit, een ander erin. Dat is Obama’s “change for Iraq.”

Obama heeft beloofd het Amerikaanse leger uit Irak te halen. Maar tegelijkertijd worden er privé soldaten naar binnen gehaald. Er is een stijging van 30% sinds Obama's privé soldaten inzet. Deze privé soldaten hebben minder te maken met regels en zijn lastiger te veroordelen bij oorlogsmisdaden. Doden drukken ook minder zwaar op de officiële statistieken, net als hun slachtoffers. Een bekende naam is Blackwater, maar zij hebben deze naam snel veranderd in XE nadat het bedrijf diverse schandalen had opgelopen. De reden dat veel soldaten bij dit soort bedrijven gaan werken, is omdat ze beter betalen. Het gevaar is dat het leger geprivatiseerd wordt.

Ook Afghanistan, waar nochtans meer dan 140.000 westerse soldaten actief zijn in de uitzichtloze oorlog, biedt florissante marktvooruitzichten. Het vroegere Blackwater, nu herdoopt tot Xe Services, haalde afgelopen zomer bijvoorbeeld een contract binnen ter waarde van 100 miljoen dollar om een jaar lang de Amerikaanse consulaten in Herat en Mazar-e-Sharif te beveiligen. Blackwater werd in 2007 uit Irak gegooid nadat zijn werknemers betrokken geraakten bij een schietincident in Bagdad waarbij zeventien burgers omkwamen.

Maar hun Afghanistan-offerte was zo voordelig dat de CIA niet anders kon dan haar kiezen, verduidelijkte grote baas Leon Panetta eind juni op ABC News. Intussen aanvaardde Xe Services ook een boete voor een aantal misstappen, waardoor de weg vrijgemaakt is om ook in Irak opnieuw aan de slag te gaan


Bron : ZapLog.nl
Origineel : www.mo.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten